Balett gyerekeknek, balett oktatás Budapest, gyermek balett tanfolyam

Tánccipő, karaktercipő, dance sneaker, sztepp cipő


Tánccipő

A gyerekek tánccipőjénél a legnagyobb hibát a méretezésnél szokták elkövetni a szülők. Mondván, majd belenő, általában a kelleténél nagyobbat vesznek, aztán az első orra esésnél meggondolják, hogy jó-e a méret.

Bár folyamatosan nő a gyerek lába, mindig a pont megfelelő méretet vegyük, hogy a tánctanulás csak örömet okozzon az apróságoknak.

A gyerek tánccipők jellemzően stabilabb felépítésűek, némileg keményebbek a felnőtteknek szánt daraboktól. Ezt a stabilitást erősítik a vastagabb pántok, illetve az alacsony, vastag sarok. A kicsik még a saját testükkel is ismerkednek, ezért nagyon fontos, hogy a tánccipő tökéletesen illeszkedjen a lábukhoz és pontosan tartson mindenhol.

Ha még tökéletesebb érzetre törekszünk, használhatunk talpbetétet, keményet vagy puhát attól függően, hogy milyen stílusban táncol a gyerek. Ezek a betétek általában habból vagy zseléből készülnek.

Az energiától duzzadó gyerekek inkább dinamikus mozgást választanak, a tánccipőnek is ehhez kell illeszkednie. Legyen szó sztepp cipőről, jazzcipőről vagy dance sneakerről, alapvető követelmény a stabil felépítés.

Sztepp cipő

A sztepp cipő fiúknál zárt, fűzős, fekete, lányoknál pedig olyan, mint egy Mary Jane típusú standard, csak fémlemezek vannak a sarkára rögzítve. Színe fekete vagy fehér, akár piros vagy testszínű, de fellépésre persze egy arany pár dukál!

 

Jazztánc cipő

A jazzcipő puhább, picike sarka van, a hip hop tánccipő pedig olyan, mint a méltán népszerű dance sneaker. Ezeknek a tánccipő típusoknak magasabb a talp és sarok része, de olyan kényelmesek, mint a sportcipők. Egyébként külsőre ahhoz hasonlítanak leginkább. A dance sneaker kiválóan tartja a lábat, miközben sokféle technikát tud a gyerek elsajátítani.

Anyaguk bőr vagy vászon, előbbi nyilván tartósabb, kezelése viszont kényesebb. A vásznat lehet mosógépben tisztítani, a bőrt viszont kézzel kell, majd száradás után olajjal vagy krémmel kezelni, hogy megelőzzük a töréseket. A vásznat is gyúrhatja a gyerek rendesen, és az első időszakban nem tragédia, ha nem bőr, hanem műanyag a cipő talpa. Ugyan nem olyan tartós, de a kezdőknek megteszi.

Versenytánc cipő

A gyerek versenytánc cipők olyanok, mint a felnőtt standard tánccipők piciben. Az óvodások vagy a kisiskolások azt mondanák: az ünneplő cipő. A fiúknak általában lakkbőr, fűzős, fekete, a lányoknak is lehet lakk vagy szatén, fekete-fehér vagy színes, no és persze pántos.

A gyerekeknek különösen ajánlott Mary Jane fazon abszolút tartást biztosít az apró lábaknak, a pánt remekül rögzíti a cipőt a bokához.

 

Latin tánccipő

A latin tánccipőnél is kiemelt hangsúly jut a pántoknak, csak a standard tánccal ellentétben itt nyitott az orrész. Többféle pántmegoldás létezik: van, amelyik csak a bokát, van, amelyik csak a lábfejet öleli keresztbe és van olyan, amelyik mindkettőt.

Minél szélesebb a lábfejrész, annál jobban rögzül a lábhoz. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a fészkelődő gyerekek úgy tudnak kibújni a cipőből, hogy azt ki se kapcsolják. 

 

<<< vissza Balett Oktatás Gyerekeknek főoldalra

.