Balett harisnya

 

Balett harisnya

Rózsaszín tütü és harisnya? Minden kislány álma. A kicsiknél általában még nem gond, ha balett harisnyát kell húzni, ez a fóbia később alakul ki. Szülőként hangsúlyozzuk a gyereknek: a balett harisnya az órák természetes része.

Óvodai, kisiskolai rendezvényeken a gyerekek harisnyát húznak, így számukra nem meglepő, hogy az órán is ezt kell viselni. A későbbiekre nézve kedvezőbb is, ha a gyerek megszokja, mert fegyelmezettebb diák lesz belőle.

Hogy miért olyan fontos a harisnya? A megfelelő balett-technika kivitelezéséhez szükséges, hogy a két láb tökéletesen csússzon egymáson, fedetlen combokkal azonban ezt nem lehet megvalósítani. Ráadásul remek nedvszívó, ami a későbbi egyre izzasztóbb órákon hasznos társ lesz a tanuló számára.

A gyerekeknél a kezdők általában rózsaszín, lábfejes harisnyát viselnek, ami a tradicionális változat. Persze ma már minden színben gyártanak, vehetünk a gyereknek fehéret, kéket vagy akár barackszínűt. A lényeg, hogy jó méretet válasszunk, és húzzuk fel rendesen.

A gyerekek bizony hajlamosak csak félig felhúzni a harisnyát, itt-ott lóg, ami zavaró, esetleg balesetveszélyes lehet. A balett harisnyáknak magas a derékrésze, épp azért, hogy ne mozduljon el órán a testről.