Spicc cipő

Spicc cipő

Spicc cipő vásárlásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, szülőként pedig nem szabad elfelejteni, hogy bár a gyerek lába nő, szigorúan tilos nagyobb méretet vásárolni. A spicc cipőnek a gyakorlóhoz hasonlóan komfortosan – zokniként – kell a lábra simulnia.

Először meg kell határozni a láb típusát, majd több modellt is célszerű felpróbálni, hogy megtaláljuk az ideális párat. A spicc cipő részei: a törzs (belső talp), box, vamp (orr-rész), platform, amin lényegében állunk spiccen.

Nem árt a szülőnek sem ismerni a struktúrát, hogy tudjon segíteni. Az orr-rész fedi a lábujjakat, ez felel azért, hogy azok egyenesen álljanak a cipőben.

Ha túlhajlik, vagy egyáltalán nem hajlik, akkor nem megfelelő a topánka.

Akinek magas rüsztje van, hosszabb orr-részű modellt kell venni, akinek átlagos vagy rövid ujjai vannak, annak a közepes vagy rövid orr-méret lesz a megfelelő.

A törzsnél – ami elsősorban a lábfejet tartja –, két fontos jellemzővel kell számolni: erősség és hossz.

A belső talp lehet puha, normál vagy megerősített, a hossz pedig teljes, negyedes vagy feles. Egyetlen tulajdonság nem határozza meg a tökéletes spicc cipőt, ezért ki kell próbálni talpon, féltalpon, spiccen és lépések közben.

A legalapvetőbb teszt: egyik láb talpon, a másik spiccen. A következőkre kell figyelni: nyomódik-e az ujj, ráncolódik-e a szatén a boxon, illetve mennyi anyagot lehet összecsípni a saroknál. Ha sokat, akkor biztos, hogy nagy a cipő.

Sehol nem lehet túl kellemetlen érzés a spicc cipő viselete, ha talpon áll rajta a gyerek.