Tánccipő

Tánccipő

A gyerekek tánccipőjénél a legnagyobb hibát a méretezésnél szokták elkövetni a szülők. Mondván, majd belenő, általában a kelleténél nagyobbat vesznek, aztán az első orra esésnél meggondolják, hogy jó-e a méret.

Bár folyamatosan nő a gyerek lába, mindig a pont megfelelő méretet vegyük, hogy a tánctanulás csak örömet okozzon az apróságoknak.

A gyerek tánccipők jellemzően stabilabb felépítésűek, némileg keményebbek a felnőtteknek szánt daraboktól. Ezt a stabilitást erősítik a vastagabb pántok, illetve az alacsony, vastag sarok. A kicsik még a saját testükkel is ismerkednek, ezért nagyon fontos, hogy a tánccipő tökéletesen illeszkedjen a lábukhoz és pontosan tartson mindenhol.

Ha még tökéletesebb érzetre törekszünk, használhatunk talpbetétet, keményet vagy puhát attól függően, hogy milyen stílusban táncol a gyerek. Ezek a betétek általában habból vagy zseléből készülnek.

Az energiától duzzadó gyerekek inkább dinamikus mozgást választanak, a tánccipőnek is ehhez kell illeszkednie. Legyen szó sztepp cipőről, jazzcipőről vagy dance sneakerről, alapvető követelmény a stabil felépítés.

 

Sztepp cipő

A sztepp cipő fiúknál zárt, fűzős, fekete, lányoknál pedig olyan, mint egy Mary Jane típusú standard, csak fémlemezek vannak a sarkára rögzítve. Színe fekete vagy fehér, akár piros vagy testszínű, de fellépésre persze egy arany pár dukál!

 

Jazz cipő

A jazzcipő puhább, picike sarka van, a hip hop tánccipő pedig olyan, mint a méltán népszerű dance sneaker. Ezeknek a tánccipő típusoknak magasabb a talp és sarok része, de olyan kényelmesek, mint a sportcipők. Egyébként külsőre ahhoz hasonlítanak leginkább. A dance sneaker kiválóan tartja a lábat, miközben sokféle technikát tud a gyerek elsajátítani.

Anyaguk bőr vagy vászon, előbbi nyilván tartósabb, kezelése viszont kényesebb. A vásznat lehet mosógépben tisztítani, a bőrt viszont kézzel kell, majd száradás után olajjal vagy krémmel kezelni, hogy megelőzzük a töréseket. A vásznat is gyúrhatja a gyerek rendesen, és az első időszakban nem tragédia, ha nem bőr, hanem műanyag a cipő talpa. Ugyan nem olyan tartós, de a kezdőknek megteszi.

Versenytánc cipő

A gyerek versenytánc cipők olyanok, mint a felnőtt standard tánccipők piciben. Az óvodások vagy a kisiskolások azt mondanák: az ünneplő cipő. A fiúknak általában lakkbőr, fűzős, fekete, a lányoknak is lehet lakk vagy szatén, fekete-fehér vagy színes, no és persze pántos.

A gyerekeknek különösen ajánlott Mary Jane fazon abszolút tartást biztosít az apró lábaknak, a pánt remekül rögzíti a cipőt a bokához.

 

Latin tánccipő

A latin tánccipőnél is kiemelt hangsúly jut a pántoknak, csak a standard tánccal ellentétben itt nyitott az orrész. Többféle pántmegoldás létezik: van, amelyik csak a bokát, van, amelyik csak a lábfejet öleli keresztbe és van olyan, amelyik mindkettőt.

Minél szélesebb a lábfejrész, annál jobban rögzül a lábhoz. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a fészkelődő gyerekek úgy tudnak kibújni a cipőből, hogy azt ki se kapcsolják.

 

Társastánc cipő

Társastáncok

 

Ez egy gyűjtőnév, hiszen idetartoznak a tradicionális latin táncok (samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive) és a standard táncok (angol keringő, tangó, bécsi keringő, slowfox, quickstep), ezek a hivatalos VERSENYTÁNCOK.

 

De a társastáncok közé sorolhatók az argentin tangó, salsa, bachata, kizomba, boogie woogie, swing.

Ezeknél a táncoknál kialakultak, a táncra jellemző társastánc cipő típusok, de azért annyira nem térnek el egymástól.

Főleg, ha hobbi táncosokról beszélünk, egy átlagos óralátogatásra, nem kell több különleges tánccipőt beszerezned.

Egy cipővel, nyugodtan járhatsz több stílusú órára is.

 

Tánccipők talpa

 

A társastánc cipők talpa hasított bőrből készül, a jó tapadás miatt.

Használat közben a hasított bőr felrakódik a padlón található, porral és szennyeződésekkel, amitől a cipő talpa csúszóssá válik, ezért rendszeresen tisztítani kell.

Erre szolgál a cipőtisztító kefe, mellyel finoman fel kell borzolni a cipő talpát, ezáltal eltávolítva a szennyeződéseket.

 

Standard stílusú társastánc cipők – sarokméretek, megjelenés

 

A férfi standard társastánc cipők 2-2.5 cm-es, a női standard cipők 4-6 cm-es sarokkal vannak ellátva, olyan kiképzéssel, hogy a súly egyenletesen tudjon eloszlani a cipőn.

A férficipők mattok vagy lakkozottak, fűzősek, és rendszerint fekete színűek.

A női standard társastánc cipők zártak, több féle anyagból készülhetnek, például szaténból, de a férficipőkhöz hasonlóan mattok, vagy lakkozottak is lehetnek.

Színük nem jellemző, mindenki a ruhája színéhez harmonizálhatja a cipője színét.

Latin stílusú társastánc cipők – talp kialakítása, sarokformák

 

A férfi latin cipőn 3.5-5.5 cm-es, a női latin társastánc cipőn 6-8 cm-es a sarok magassága.

Ezt is próbálni kell az üzletben, hogy melyik az a sarokmagasság, amit bír a lábad, és még komfortosan tudsz benne táncolni.

Arra is szokták használni a különböző sarokmagasságokat, hogy harmonizálják a párok egymás között, a testmagasság különbségeket.

A standard cipőkhöz képest a latin cipők magasabb sarka arra is szolgál, hogy a test súlyát a talp első fele irányába, a spicc felé tolja, a latin táncok mozgásrendszerének megfelelően.

 

 

 

A latin társastánc cipőkre jellemző, hogy sokkal hajlékonyabb a talpuk, mind a standard cipőknek, sőt a férfi cipők talpa osztott, tehát két részből áll.

A latin női cipők általában pánttal, és nyitott orral készülnek.

Érdemes kikérni az oktatást vezető tanár véleményét, stílus, sarokméret, vagy szín tekintetében, és utána szétnézni a Belmove Társastánc cipő boltban.

Ízelítőnek itt van néhány modell, de az a biztos, ha bejössz és kőrül nézel a boltban, felpróbálod, és tánclépéseket teszel a tánccipőben.

 

 

Tánccipő boltban vásároljam, vagy a netről?

 

Ahány lábfej annyi féle szélesség, boltozatmagasság, lábujjhosszúság, nem lehet általános törvényszerűséget erre mondani, még a méret tekintetében sem.

Az EU méretezés szerinti társastánc cipők méretei is gyártónkként eltérhetnek, főleg az amerikai vagy angol méretezés szerintiek.

Vannak méret-konvertáló táblázatok, de ember legyen a talpán, aki eligazodik ezeken.

A tánccipődben alkalmanként, akár több órán keresztül is táncolsz, ezért nem mindegy mennyire kényelmes, mennyire pontosan illeszkedik a lábadra.

Célszerű szaküzletben felpróbálni, és megvásárolni, mert néhány milliméter eltérés is kínszenvedéssé teheti a táncélményedet, mert ilyenkor nem a társastáncra figyelsz, hanem elvonja a figyelmedet a nem megfelelő cipő.

Az üzletben a szakértő eladók segítenek kiválasztani a neked legmegfelelőbb társastánc cipőt, mely a táncpartnered mellett, a legjobb társad lesz a táncórákon.